Kulinarična Bosna …

Ko sem pisala spodnji recept za Vezirsko “nevemkajže” so se mi začele cediti sline, ker sem se začela spominjati vseh bosanskih dobrot … to, da je Bosna meni še posebej ljuba zaradi vsega ,ima njihova kulinarika zame še dodaten pomen … in zmeraj, ko grem dol, pridem nazaj par kil težja … ker se enostavno ne morem upreti njihovim dobrotam …

… če sem v Sarajevu grem že za zajtrk kot Želje na dvajsetko v lepinji s čebulo in kajmakom ter jogurtom … kako mi uspe na tešče spravit 20 čevapov v želodec, da ne govorim o tem, da še vedno ostane prostor za kakšnega, ne vem … ampak tako božanski so, da … vam ne morem opisat … potem ponavadi sledi njihova kavica … in skok na tržnico … kjer zadnji dan nabavim njihov goveji pršut, kajmak, paprike v kajmaku, ovčji sir … skratka v avtu vedno diši po vseh dobrotah, ki ne vem ali jih cariniki ne vohajo ali imam pač blazno srečo … da o rakiji, ki se zrcali v najmanj treh plastenkah niti ne govorim …

… v Gradačcu so pri čevapčičih amaterji … so pa zato odlični v pripravi sladkovodnih rib, vezirske “nevemkajžej”, burekih, viršlah v testu (pojem tri naenkrat), slivovi rakiji in pečeni jagnjetini … na pečeno jagnjetino vas more peljati domačin … drugače dobite ponavadi bolj slabe kose … in boljše jegnjetine kot v Bosni še nisem jedla nikjer … seveda izpod sača s krompirjem in svežimi uštipci … pomazanimi s kajmakom … razen, če niste na splavarjenju po Tari in vam Fikret pripravi jagnjetino na star domač način … direkt iznad ognja … peka traja 3-5 ur … odvisno od ognja in ostalih obrobnih pogojev … tudi teletina je odlična, ampak sama sem pristaš jagnjetine … ki se kar topi v ustih …

… kjerkoli na poti po Bosni se boste ustavili v kakšni šoferski ošteriji (glejte, da je pred njo parkiranih čimveč kamionov, ker šoferdžije le vedo kaj je dobro) … vam priporočam čorbe … vseh vrst … odlične so … večkrat so pregrete, boljše so … zraven pa lepinjo … sama jo seveda vedno naročim s kajmakom …

… v Orašju se moje jutro začne z džulbastijo … in to veliko … s kajmakom, čebulo in šestimi šiš čevapi … odlična je, kjerkoli v Orašju jo naročite … sama jo jem v Amfori … da ne govorim o njihovi pekarni, ki je odprta od šeste zjutraj do polnoči … in vam vedno nudi sveži burek … sama jem iključno mesnega … ki mora biti ravno prav masten in ravno pravega okusa po česnu in čebuli … seveda iz teletine in jagnjetine … da sončno zagrizeš vanj … in ni ga lepšega, ko pri Tysonu popiješ nekaj flaš Pana, skočit čez cesto po burek …

… za vegeterjance … priporočam … lepinjo s kajmakom v katerega so vložene paprike … babure … tiste majhne okrogle … ali pa vložene paprike, polnjene s kislim zeljem … ali pa pečene paprike v olju s česnom … ali pa kakšno zelenjavno čorbo z ješprenom … da o sirovem bureku ne govorim … na voljo pa so vam še tikvanica (bučni burek), jabolčna pita, zeljarica (zeljni burek), krompirjev burek … skratka … če kdo reče, da je Bosna zgolj za mesojede, se moti in to zelo …

… edino v čemer vam ne morem svetovati so deserti … ker razen tufahije ne jem ničesar drugega … nisem ljubitelj sladkega … imate pa v Bosni ogromno izbiro …

… in ja … brez mekane ne gre … sploh tiste Fikretove … domače … direkt iz Foče …

In ne boste verjeli … sad mi je kanulo … VEZIRSKA MAHMUDIJA

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

One Response to Kulinarična Bosna …

  1. Pingback: Vučko … « Ukročena trmoglavka …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s